Újra eljön Mexico a Tranzitba! PDF Nyomtatás E-mail
Facebook!

Ezzel vártunk tavaly, és ha tetszett, gyere most is, mert meglepünk egy mexikói "gasztro-élménnyel"! Ha sombreróban érkezel, ajándékod egy tequilla!

mexican_foodneon.jpgCinco de Mayo azt jelenti spanyolul, május ötödike. Ez az a nap, amikor Amerikában, és egyre inkább a világ többi részén is mindenki egy kicsit mexikóivá változik, egész nap szól a mariachi, és patakokban folyik a tequila. A Cinco de Mayoról általában a

nnyit szokás tudni, hogy valamilyen mexikói eredetű ünnep, de valójában Mexikóban nem tartják meg, egy kis tartománytól eltekintve. Az USA-ban azonban óriási hagyománya van, hiszen ha nincs 1862. május ötödikén a pueblai csata, ma jó eséllyel USA sincs.

A mi szabadságharcunkkal nagyjából egyidőben dúlt az amerikai-mexikói háború, aztán tíz év múlva jött egy polgárháború, ami folytatódott a négy éven át tartó, ma Reformháború néven ismert konfliktusban.

1861. végén a világ akkori legfejlettebb és legütőképesebb fegyveres erejének számító francia hadsereg 8000 katonával partra szállt Mexikóban, és elkezdte az előrenyomulást a főváros felé. A jóval kisebb, rosszul felszerelt és gyengén kiképzett, a 15 éves háborúskodásban végletesen elfáradt, 4500 főt számláló mexikói sereget Puebla körzetében, Loreto és Guadalupe iker-erődítményeinél érte a franciák támadása.

Az egész ostrom mindössze három órán át tartott, a francia sereg fejvesztve menekült a csatatérről.

A pueblai győzelem hatalmas szimbolikus tett volt a mexikói nép számára, a harci morál, a hódítókkal szembeni ellenállás lángja azonnal az egekig emelkedett.

 

Az ünnep eleinte a nemzeti büszkeségről szólt, és arról, hogy a mexikóiak hőstette révén jöhetett létre az USA, így a mexikóiakat örök köszönet és hála illeti amerikai részről. Ez aztán hamar átalakult a mexikói kultúra, zene, és konyha univerzális ünnepévé, utcabálokkal, zenével-tánccal, tűzijátékkal, sok mexikói kajával és itallal.

Mexikói menünk: 

mexican_fooda.jpg

 
 
Dilmah
Ethical Tea
KULT11
Jurányi Közösségi Produkciós Inkubátorház